Geschiedenis
Locatie
1ste fotogalerij
Fotobladzijde
Gastenboek
Weetjes en Links
Concerten-agenda

Home page    

Harmonium Art museuM

Op 25 september 2011 had in het Harmonium Art museuM het 10de Herfst- en Verjaardagsconcert plaats. De Koninklijke Estudiantina "LA NAPOLITAINE" mandoline-ensemble uit Antwerpen, o.l.v. Ralf Leenen, en BART RODYNS harmonium brachten feestelijke klanken ten gehore. Beurtelings speelden, La Napolitaine, Bart Rodyns, La Napolitaine elk een deel van het concert. Als slot hoorden we La Napolitaine (mandolines) en Bart Rodyns (harmonium) samen met een werk van Antonio Vivaldi: "Concerto in Sol maggiore, per 2 mandolini", in een bewerking van Ralf Leenen. Aan het einde was het aplaus overdonderend, minuten lang, tot groot genoegen van de uitvoerders. Ook de inrichters waren met een opkomst van 85 toehoorders in de wolken. Het bewijs dat deze "niche" van de muziek ook de liefhebbers kan bekoren. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het 11de Lenteconcert "Rond het Harmonium" had plaats op 25 maart 2013 in het harmoniummuseum. Een veertigtal harmoniumliefhebbers genoten van het meesterlijk spel van virtuoos JORIS VERDIN, Het Schyven harmonium, het Jules Bous harmonium, allebei bouwers uit Brussel, en het Alexandre harmonium uit Parijs lieten hun verscheidenheid aan klanken horen. Ieder van die instrumenten heeft toch een eigen specifieke klankkleur die natuurlijk ten goede komt bij virtuoos spel. Als laatste stuk bracht Joris Verdin een eigen compositie, oorspronkelijk een vierhandig stuk geschreven voor een Spaans orgel maar voor de gelegenheid, ook door Joris Verdin, bewerkt voor twee harmoniums. Joris Verdin op het Schyvenharmonium en Annelies Focquaert op het Jules Bousharmonium speelden het stuk samen, dus vierhandig, en het werd opgedragen aan Ben en Marie-Louise Roemendael-De Wilde, bezielers van het harmoniummuseum.  Een daverend aplaus was het antwoord van alle aanwezigen. Na het concert werd er nog flink wat nagepraat met de uitvoerders bij een natje en een knabbeltje.

September 2014, een mijlpaal in de geschiedenis van het Harmonium Art museuM, HAM.  VZW Scelliana, beheerder van het museum, werdt gesticht in september 1989, dus 25 jaar geleden. In november 1999 deed het eerste harmonium zijn intrede in Huize Scelliana in Schelle, dus 15 jaar geleden, en werd het harmoniummuseum opgericht. In de zomer van 2009, dus 5 jaar geleden, verhuisde het harmoniummuseum naar zijn nieuwe en grotere locatie, de kerk van Klein-Willebroek, waar het nu nog altijd gevestigd is. Om deze 3 verjaardagen te vieren had in het museum een Harmoniumweekend plaats. Zaterdag konden we het mandoline-ensemble"La Napolitaine" verwelkomen met een gevarieerd programma. Ook Niels Grundvig Nielsen was van de party, hij bracht jong talent mee en samen speelden zij enkele mooie stukjes voor harmonium en trompet. Daarna kwamen twee dames op het podium die onder begeleiding van Niels overheerlijke liederen zongen.

Zondagnamiddag was het Jubileumconcert met Wannes Vanderhoeven aan het drukwindharmonium en Judith Soumillion, harpiste, een voltreffer. Het talrijk opgekomen publiek was enthousiast en gaf een warm applaus.

Met een feestelijke receptie werden de drie jubilea afgesloten.

Dank aan allen voor hun medewerking.

 

 

                                             laatste aanpassing, 10 feb. 2016


Naam:
E-mail:
URL:
Site code: (zie homepage)
Commentaar:
 

Commentaren: 1, bladzijden: 1, grootte: 0kB


Terug | VolgendePowered by CenterALL & Hosted by SarrCom.com